Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Αλέξανδρος (Αλέκος) Καλύβης - Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αττικής: «Ρεαλισμός δεν σημαίνει υποταγή!»


Συνέντευξη στον Γιάννη Κοντογεώργο

Πέντε χρόνια κρίσης και μνημονίων, εσείς είχατε την ευκολία της κριτικής και οι κυβερνήσεις την «καυτή πατάτα». Σήμερα, κοιτώντας πίσω, θεωρείτε ότι έτσι βοηθήσατε τον τόπο;

Πέρασαν 5 χρόνια όπου οι κυβερνήσεις -αν θυμάστε- διατύπωσαν τη θεωρία του μονόδρομου που αποδείχτηκε αδιέξοδος. Πέντε χρόνια που εμείς επιμέναμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εκείνοι επέλεγαν την ευκολία των οριζόντιων μέτρων και περικοπών, διαλύοντας τις ζωές των ανθρώπων, γκρεμίζοντας ό,τι ήταν όρθιο, με ένα «επιχείρημα»: τη μείωση του χρέους, που τελικά αντί να μειωθεί αυξήθηκε! Η δική μας συμβολή, λοιπόν, ήταν να αποδείξουμε το αδιέξοδο και να υποδείξουμε τη διέξοδο. Να φύγουμε από τον απόλυτο παραλογισμό ότι για να επιβιώσουν οι δανειστές έπρεπε να αποβιώσουν οι δανειζόμενοι!

Μα δεν έπρεπε να παρθούν μέτρα, να γίνει διαπραγμάτευση;

Διαπραγμάτευση δε σημαίνει να ζητάς από τους άλλους να σου υποδείξουν τι μέτρα να πάρεις. Πρέπει να έχεις δικό σου σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ένα πρόγραμμα με πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού σου.

Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, να φέρουμε επενδύσεις, να έχουμε ανάπτυξη;

Ναι αλλά ακούστε, για να συνεννοηθούμε πρέπει να αποκαταστήσουμε τις έννοιες που χρησιμοποιούμε. Μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει απολύσεις, ανάπτυξη δεν σημαίνει όλα «στο σφυρί», επενδύσεις δεν σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή και βέβαια πολιτική δεν σημαίνει διαπλοκή!

Και σήμερα, που είστε μπροστά στην κυβερνητική προοπτική, τι σκοπεύετε να κάνετε με το χρέος, τι ζητάτε;

Ζητάμε τρία πράγματα. Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953, μπορεί να γίνει σήμερα για την Ελλάδα. «Ρήτρα Ανάπτυξης», στην αποπληρωμή του υπολοίπου και τρίτο, περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, ώστε να μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη.

Και αν πουν όχι, ποιός θα τους το επιβάλλει;

Η λογική, η ευρωπαϊκή δυναμική για συνολική ρύθμιση των χρεών και ασφαλώς η ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, για κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μια προσωπική ερώτηση, τι σας ενοχλεί και τι σας φοβίζει περισσότερο;

Με ενοχλούν εκείνοι που βλέπουν την πραγματικότητα σα μια φωτογραφία της στιγμής και δεν διακρίνουν τη δυναμική των πραγμάτων. Με φοβίζουν αυτοί που νομίζουν ότι ρεαλισμός σημαίνει υποταγή.

* Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων και Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου