1. Όσο πλησιάζει ο χρόνος για τις εκλογές, τόσο περισσότερο ενισχύεται το κλίμα αλλαγής, το οποίο θα πάρει χαρακτηριστικά κύματος που θα σαρώσει τον φόβο, την απαισιοδοξία και τα τεχνητά διλήμματα που θέτει η Ν.Δ. Η ελπίδα αντικαθιστά τον φόβο, η οργή μετατρέπεται σε θέληση ανατροπής του παλιού οικονομικού και πολιτικού σκηνικού. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο μια πολιτική που τους μαύρισε τη ζωή, που τους φορτώνει διαρκώς με αμέτρητες θυσίες χωρίς καμία ελπίδα. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτοί που δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί μας, κατανοούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πολύ συχνά ακούς: έχουμε τις επιφυλάξεις μας, όμως δεν αντέχουμε άλλο τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους, δεν ανεχόμαστε άλλο και να μας ποδοπατούν και να μας ταπεινώνουν. Θέλουμε να δοκιμάσουμε κι εσάς. Αυτό πιστεύω ότι θα εκφραστεί και στην κάλπη.

Στην Περιφέρεια Αττικής είναι παρόντα όλα τα οξύτατα προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων και επιπρόσθετα είναι άλυτα πολλά θέματα χωροταξίας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, υποδομών, πολιτικής για τα απορρίμματα, αποχέτευσης. Αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση να αγωνιστούμε παράλληλα και για τα γενικά και για τα τοπικά λαϊκά προβλήματα.

2. Από την πρώτη μέρα πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της συνέπειας και της αποφασιστικότητας. Πρώτα θα σταματήσει ο κατήφορος. Η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι αδιαπραγμάτευτη και θα οδηγήσει σε άμεσα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων των Μνημονίων, ώστε να πάρει μια ανάσα ο λαός μας. Ταυτόχρονα τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάκτησης της εργασίας θα τονώσουν τη ζήτηση και θα θέσουν σε κίνηση την εξαντλημένη οικονομία και την αργούσα παραγωγική μηχανή. Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στους θεσμούς και στο συλλογικό-εργατικό δίκαιο θα τονώσουν το αίσθημα του δικαίου, της ισοτιμίας και ισονομίας στον πολίτη. Όλα τα πιο πάνω συντελούν στην κατάργηση των Μνημονίων, διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα.
Επίσης άμεσα θα τεθούν οι βάσεις για ένα αναπτυξιακό σοκ και για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη πορεία και ισότιμη σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τέλος, θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Πέρα από τα πιο πάνω, κεντρικό ζήτημα είναι η επιστροφή της πολιτικής και η διεύρυνση της δημοκρατίας με λαϊκή συμμετοχή και κινητοποίηση.

3. Δραστηριοποιήθηκα συνδικαλιστικά επί χρόνια στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων και συνολικά στο εργατικό κίνημα, αφού πάνω από μια δεκαετία και μέχρι το 2009 διετέλεσα αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Δώσαμε σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα για τις εργατικές διεκδικήσεις, για να χτυπηθεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και να προωθηθεί ο αυτόνομος αγωνιστικός συνδικαλισμός σε δύσκολες συνθήκες για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η σπίθα κρατήθηκε ζωντανή και σήμερα με την δουλειά των συντρόφων βλέπουμε να μεταβάλλονται θετικά οι συσχετισμοί. Προσπαθήσαμε επίμονα, επίσης, να εμπλακούν τα συνδικάτα με το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με το κίνημα των ευρωπορειών και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, κάτι που έφερε πιο κοντά τα συνδικάτα στη νεολαία, στους επισφαλώς εργαζόμενους και στα άλλα θεματικά κινήματα.
Από το 2009 και μετά, ασχολήθηκα με την κεντρική πολιτική, στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ως μέλος της Π.Γ. έχω την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού όπου αναπτύσσεται μια γόνιμη συλλογική προσπάθεια. Επίσης, ως ένα από τα μέλη της μόνιμης Επιτροπής Προγράμματος, συνέβαλα στην εκπόνηση του εκλογικού προγράμματος και των επιμέρους θέσεων ανά τομέα και ειδικά στην καταπολέμηση της ανεργίας, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και στη σύνδεσή τους με την οικονομία.

*Ο Αλέκος Καλύβης είναι υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Αττικής και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ