Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αλέκος Καλύβης: "Να απαλλαγούμε από την ταξική αγριότητα"



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ* ΣΤΟ ΑΠΕ
-Μια βασική αλλαγή που διαφαίνεται στην Ευρώπη σε σχέση με το 2012 είναι ότι η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετατρέπεται στην θέση ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ψηφίσει όποιο κόμμα θέλει αρκεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι μια αλλαγή που βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ ή απλά σας περιμένουν στη γωνία, για να το πούμε απλά.
-Η κατάσταση στην Ευρώπη αλλάζει αργά, βασανιστικά και αντιφατικά όχι μόνο εξ αιτίας των προβλημάτων στη χώρα μας, όσο κυρίως γιατί η ΕΕ αντιμετωπίζει μια κρίση στο ίδιο το μοντέλο ενοποίησης και λειτουργίας της. Το πρόβλημα του χρέους, της λιτότητας, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, είναι θέματα ευρωπαϊκού βεληνεκούς . Κατά την γνώμη μου ηαπειλή εξόδου από το ΕΥΡΩ ή η πίεση για να εφαρμοστούν οι ίδιες πολιτικές που εφάρμοσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εντάσσονται σε μια προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματοςκαι είναι απόπειρες καθορισμού μιας στρατηγικής διαπραγμάτευσης με την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατανοούν, όμως, ότι αν επιλέξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός μια άλλη πολιτική, τότε αυτή θα εφαρμοστεί και όχι αυτές που υποδεικνύονται από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Διότι αλλιώς θα ήταν σαν να κέρδιζε μια πολιτική πρόταση και να εφαρμοζόταν η πολιτική που έχασε, θα ήταν σαν να ακυρωνόταν η ίδια η δημοκρατία. Η συγκυρία δημιουργεί ρωγμές στο νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναπτύσσεται ένα ευρωπαϊκό κίνημα στήριξης της αλλαγής στην Ελλάδα, αλλάζει ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός στην Ευρώπη. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και αποφασιστική στάση μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να πετύχει μια καλύτερη λύση για το μέλλον.
-Τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι λίγο-πολύ γνωστά με το e-mail του κ. Χαρδούβελη. Απορρίπτονται στο σύνολό τους ή υπάρχει διάθεση για διάλογο γύρω από αυτά πχ στο ασφαλιστικό.
-Απορρίπτονται στο σύνολό τους. Ειδικά το ασφαλιστικό χρειάζεται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στηριγμένη στην αύξηση του όγκου της εργασίας, το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, στην δημιουργία νέου αποθεματικού με προικοδότηση μέρους της δημόσιας περιουσίας, με την ενίσχυση του χαρακτήρα του ασφαλιστικού ως δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού συστήματος.

-Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την μεταρρύθμιση του κράτους όπως παρουσιάστηκαν στο Διαρκές Συνέδριο για να εφαρμοστούν απαιτούν εκατοντάδες στελέχη που θα αφιερωθούν στην υπόθεση αυτή. Διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαίο αριθμό στελεχών ή θα στηριχθεί στα στελέχη που βρίσκονται τώρα στην κρατική μηχανή;
-Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι υπόθεση της κοινωνίας δεν είναι υπόθεση του κόμματος μόνο, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων που εργάζονται στον κρατικό μηχανισμό. Εμείς θα καταργήσουμε την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και τον κομματισμό διότι αλλιώς θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Δεν πρόκειται, συνεπώς να περάσει μια λογική να εμπιστευτούμε μόνο τους δικούς μας, αλλά κάθε εργαζόμενο που θέλει να συμβάλει σε μια μεγάλη τομή. Η μεταρρύθμιση άλλωστε αφορά πρωταρχικά τους θεσμούς αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην νοοτροπία αλλά και στη στάση απέναντι στην εργασία.

-Ακόμη και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί προβληματισμό η συνεχής έκκληση προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συνεργασία, δεδομένης της άρνησής τους να συνεργαστούν. Είναι ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις για το άνοιγμα προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή θα καλέσετε π.χ. στελέχη του ΚΚΕ να πάρουν μέρος στην κυβέρνηση ανεξάρτητα από την θέση του κόμματός τους;
-Η απεύθυνσή μας στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι προσχηματική, ούτε εξισορροπητική αλλά έκκληση ουσίας σε μια ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, ως Αριστερά. Οι ηγεσίες αρνούνται ανιστόρητα, ο λαός, όμως, της Αριστεράς θέλει τη συνεργασία. Ανεξάρτητα από τις διαφορές που είναι μεγάλες και στρατηγικού χαραχτήρα, εντούτοις οι συνέπειες των μνημονίων και η ανάγκη απαλλαγής της χώρας από μια πολιτική αφάνταστης ταξικής αγριότητας, επιτάσσουν την κοινή δράση και συνεργασία. Προφανώς και διεκδικούμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά αυτός ο αναγκαίος στόχος δεν αναστέλλει την διάθεσή μας για συνεργασία, η οποία θα εκδηλώνεται όσα τείχη άρνησης και πολεμικής και ανασηκώνουν οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε πολιτική μεταγραφών αλλά πολιτική ενότητας μεταξύ συγκροτημένων δυνάμεων. Δεν θα πάψουμε να υπογραμμίζουμε το λάθος τους και να καλούμε τον κόσμο της Αριστεράς να επιβραβεύσει και με την ψήφο του την πολιτική ενότητας της Αριστεράς.

-Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί π.χ. με το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ ή το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου κάνοντας και τους σχετικούς συμβιβασμούς ή θα επιμείνει στην αυτοδυναμία με νέες εκλογές;-Εργαζόμαστε για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο ώστε ο συσχετισμός δυνάμεων να μην μας εμποδίζει στην εφαρμογή της πολιτικής μας. Δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα είναι η πολιτική γεωγραφία μετεκλογικά όσον αφορά τις άλλες δυνάμεις, αλλά έχουμε ασφαλείς ενδείξεις ότι το σχέδιό μας θα πετύχει όχι γιατί το επιθυμούμε εμείς αλλά γιατί το κατανοεί ως ανάγκη η κοινωνία. Δεν θέλουμε, πάντως, ούτε θα συνεργαστούμε με δυνάμεις που εντάσσονται σε αυτό που λέμε μνημονιακό τόξο. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει στις 26 Γενάρη!

-Και στο ΠΑΣΟΚ από το 1981 και στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο να «κρατικοποιηθεί» το κόμμα με την μαζική συμμετοχή κομματικών στελεχών σε κυβερνητικές και κρατικές θέσεις και σε δημόσιους οργανισμούς. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;-Εμείς διαφωνούμε και με την κρατικοποίηση του κόμματος και με την κομματικοποίηση του κράτους. Δίνουμε βάρος στην αυτοτελή δράση του κόμματος κυρίως στην κοινωνία των πολιτών αλλά και στον γενικό πολιτικό σχεδιασμό της δράσης μέσα στο κράτος χωρίς φυσικά να υποκαθίσταται η εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό όπως ανέφερα πριν δεν θα οδηγήσει σε πολιτικές εφόδου στο κράτος, αλλά σε μια διαδικασία μεγάλων μεταρρυθμίσεων, κυρίως με τη συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας. Το κόμμα έχει πολλά και ικανά στελέχη τα οποία εκτιμώ ότι θα αξιοποιηθούν, αλλά δεν θα μεταφερθεί το κέντρο εκπόνησης της πολιτικής στο κράτος αλλά στο κόμμα και από αυτή την άποψη χρειάζεται ένας σαφής καταμερισμός των στελεχών μας.

-Η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς προφανώς εκτιμούν ότι η πετυχημένη εκστρατεία του 2012 μπορεί να επαναληφθεί. Εσείς γιατί πιστεύετε το αντίθετο;
-Το 2014 δεν είναι 2012. Έχουν μεσολαβήσει ατέλειωτες θυσίες χωρίς ελπίδα, ατέλειωτες διαψεύσεις πολιτικών προθέσεων. Η κοινωνία έχει εξαντληθεί και οι τραγικές συνέπειες των μνημονίων έχουν δημιουργήσει μια νέα συνείδηση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Ο κόσμος θέλει την αλλαγή, επιθυμεί μια άλλη πορεία και αυτή δεν θα ανακοπεί όπως το 2012. Η κινδυνολογία θα γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτούς που την χρησιμοποιούν.

-Πως κρίνετε το κόμμα του Γ. Παπανδρέου και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το ΠΑΣΟΚ;
-Το σημερινό ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του κου Παπανδρέου είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος.Συνέβαλαν καθοριστικά, μαζί με την ΝΔ στην καταστροφή της χώρας και στην λεηλασία του λαού μας. Δεν πρόκειται απλά για ένα λάθος αλλά για μια ιστορικού χαρακτήρα αρνητική παρέμβαση που άλλαξε τον τρόπο ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και έφερε δεκάδες χρόνια τη χώρα πίσω. Αρκετήκαταστροφή προκάλεσαν και οι δύο έχοντας τον ρόλο του πρωτεργάτη ή του εγγυητή, όπως αρέσκεται να λέει ο κος Βενιζέλος Αυτό όπως ανέφερα πριν δεν θα οδηγήσει σε πολιτικές εφόδου στο κράτος, αλλά σε μια διαδικασία μεγάλων μεταρρυθμίσεων, κυρίως με τη συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας.

-Ο κ. Τσίπρας κάνει συχνά λόγο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τον ίδιο όρο χρησιμοποίησαν στο παρελθόν και οι σημερινοί κυβερνώντες. Μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά και η ιδεολογική ταυτότητα αυτής της κυβέρνησης;
-Η νέα κυβέρνηση θα είναι μια προοδευτικήαντινεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με καθοριστική την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Θα έχει ως βασικούς στόχους: να διασώσει την κοινωνία από μια ανθρωπιστική καταστροφή, να καταργήσει τις τεράστιες ανισότητες, να επανεκκινήσει την οικονομία, να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να καταχτήσει η χώρα μια ισότιμη θέση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. ΟΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό, αλλά η τεράστια ύφεση και διάλυση της κοινωνίας απαιτούν σήμερα την υλοποίηση ενός μεταβατικού προγράμματος με άμεσα μέτρα που αποτελούν την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για ακόμη μεγαλύτερες και βαθιές αλλαγές.
*Ο Αλέκος Καλύβης είναι Υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Αττικής & Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου